Produkt byl přidán do košíku
Produkt byl odebrán z košíku
Objednávka se odesílá, buďte trpěliví.

Caffenol – vývojka z kávy

V tomto krátkém článku se zmíním o možnosti vyvolávat negativní filmový materiál v instantní kávě. Ano, pokud instantní kávu smícháme s prací sodou a vitamínem C, dostaneme originální, netradiční a ekologickou vývojku. Tato vývojka z instantní kávy se nazývá Caffenol.

Vyvolávání negativů v kávě může znít jako něco, co není potřeba brát příliš vážně a  co je určené spíše pro zábavu než seriózní focení. Opak je však pravdou. Vyvolávání negativů v kávě lze sice brát pouze jako zábavu a experiment, ale jsou fotografové, kteří na caffenol přešli zcela a jinou vývojku již nepoužívají. Dělají to proto, že při troše trpělivosti s ní lze dosáhnout velmi dobrých výsledků. Navíc různými koncentracemi můžete dosáhnout univerzálnosti vývojky, kterou pak můžete použít pro negativy s kontrastními scénami či naopak negativy s velmi malým kontrastem. S touto vývojkou je však potřeba experimentovat a trochu doladit pro svůj proces. Jinými slovy –  je možné, že výsledky nebudou ihned uspokojující.

Výsledky totiž ovlivňuje použitá káva a kvalita použitého vitamínu C. Některé tablety či práškové vitamíny C jej obsahují v rozdílné kvalitě. Spíše se doporučuje vitamín C v tabletách. U kávy se všeobecně se udává, že čím levnější je, tím jsou výsledky lepší. Náhražky a přísady v levné instantní kávě jsou zřejmě to, co způsobuje dobře vyvolaný negativ. Uvádí se, že nejlepších výsledků se dosahuje s instantní kávou Tesco a Nestlé. Rozhodně se nedoporučuje používat kvalitní arabicu a podobně. Před samotným použitím vývojky je ještě vhodné kávu přefiltrovat, kvůli eliminaci nepořádku ve vývojce a jeho následném ulpění na negativu. Pokud by měl někdo zájem proniknout do tajů této vývojky hlouběji, na internetu je volně ke stažení anglicky psaná kniha The Caffenol Cookbook & Bible, která obsahuje množství podrobných rad a návodů pro práci s touto vývojkou. Ještě zbývá dodat, že milovníci čaje znevýhodněni nejsou. Negativy lze totiž vyvolávat také v černém čaji.

Vývojka Caffenol-C-M

Tato vývojka se doporučuje pro nízkocitlivé až středně citlivé negativy. Ideálně negativy s citlivostí okolo 100 ASA. V případě negativů s citlivostí 100 ASA je vyvolávací čas cca 15 minut při teplotě vyvolávací lázně 20°C. Překlápění během vyvolávání je desetkrát při zahájení vyvolávání a poslední tři minuty překlopit každou minutu. Jestliže jsme negativ o citlivosti 100ASA nafotili jako 200ASA, prodloužíme vyvolávací čas pro push proces na 30 minut. Uváděné množství jednotlivých složek je uvedeno pro jeden litr vody.

Receptura vývojky Caffenol-C-M

• instantní káva: 40g

• prací soda: 54g

• vitamín C: 16g

Na stránkách digitaltruth.com můžete dokonce nalézt časy pro vyvolávání v této vývojce v kombinaci s jednotlivými filmy. Stačí pouze v části The massive dev chart zvolit vámi použitý film a vývojku Caffenol-C-M.

Hodně úspěchů a zábavy s caffenolem!

Odeslat odpověď